In een artikel dat Trouw enkele weken geleden publiceerde, is te lezen dat de Levenseindekliniek, die euthanasieverzoeken beoordeelt en eventueel inwilligt, overloopt met euthanasieverzoeken doordat psychiaters steeds vaker patiënten naar de kliniek doorverwijzen. Door die vele aanvragen ontstaat een wachtlijst van soms wel zes tot negen maanden. Léonie Sazias (50+) laat in het debat weten dat ze vermoed dat deze wachtlijst de huidige problemen alleen maar vergroot.
Gelijke tred
Edith Schippers: ‘Mensen denken meer dan vroeger na over het einde van hun leven. Dat is een verklaring voor het groeiend aantal verzoeken om euthanasie. Daarbij houden de verzoeken van mensen met lichamelijke en mensen met geestelijke klachten gelijke tred.’
Rol psychiater
Het lijkt er echter op dat psychiaters een bepaalde schroom voelen om de euthanasieverzoeken zelf te beoordelen. Karen Gerbrands (PVV): ‘Voorkom dat mensen uit wanhoop voor de trein springen. Als de wet wordt nageleefd, moet een verzoek van een patiënt worden ingewilligd. Ik betreur het dat psychiaters daaraan niet willen meewerken.’
Formulieren
Volgens Corinne Ellemeet is de drukte bij de Levenseindekliniek te wijten aan de grote hoeveelheid formulieren die psychiaters moeten invullen. Lillian Marijnissen (SP) en Léonie Sazias vrezen dat de kwaliteit van de geboden geestelijke gezondheidszorg onvoldoende is, waardoor eerder naar de Levenseindekliniek wordt doorverwezen.
Administratielast
Het verlagen van administratielast voor psychiaters is voor minister Schippers geen optie. ‘De zorgvuldigheid rond euthanasieverzoeken vereist dat psychiaters goed kunnen aantonen dat het proces goed verlopen is.’ Over een relatie tussen de kwaliteit van de ggz en het aantal euthanasieverzoeken wil zij geen ‘gemakkelijke conclusies’ trekken.
Kennisdeling
Meerdere partijen zouden graag zien dat de kennis over euthanasie beter verspreid wordt en ook minister Schippers vindt kennisdeling belangrijk. Kees van der Staaij (SGP): ‘Ik wil niet dat personeelsleden van instellingen een patiënt op het spoor van de Levenseindekliniek zetten. Dat kan zo iemand onder druk zetten.’ Minister Schippers laat hem weten dergelijke gevallen niet te kennen en wijst erop dat altijd getoetst wordt of een verzoek om euthanasie echt uit de patiënt zelf komt.