Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg+Welzijn Q&A: Waar loop jij tegenaan in je werk?

Uit onderzoek naar arbeidsproblematiek in de sector zorg en welzijn blijkt dat veel sociaal werkers ontevreden zijn. Herken jij dat? En zo ja, waar loop je dan precies tegenaan en wat kan er volgens jou beter? In een Q&A video gaat Zorg+Welzijn hoofdredacteur Sophie van Hogendorp over dit onderwerp  in gesprek met Movisieadviseur Sonja Liefhebber en BPSW directeur Jan Willem Bruins.

Door de decentralisaties is er veel veranderd in het sociaal domein. Dat heeft impact op sociaal werkers. Uit onderzoek naar arbeidsmarktproblematiek van TNO in november 2019 blijkt dat veel sociaal werkers ontevreden zijn. Bijvoorbeeld omdat de werkdruk te hoog is (aldus 36% van de respondenten), er een gebrek aan autonomie wordt ervaren en de arbeidsvoorwaarden ook niet tot tevredenheid stemmen. En de huidige coronacrisis heeft het er ook niet beter op gemaakt.

Veel veranderingen

De complexiteit en diversiteit van vraagstukken waar sociaal werkers mee te maken krijgen neemt toe en zaken als armoede en radicalisering blijken lastig aan te pakken. Tegelijkertijd is door de decentralisatie en de transformatie meer nadruk komen te liggen op (het inzetten van) de eigen kracht van inwoners en van netwerken bij de aanpak van sociale problematiek en is er een toename van informele zorg. Ook wordt van de sociaal werker verwacht dat zij steeds meer interprofessioneel samenwerken. Gemeenten maken door de tekorten keuzes en effectiviteit en efficiëntie worden steeds belangrijker.

Wie ben je als sociaal werker?

De decentralisaties namen verder ook allerlei organisatorische veranderingen met zich mee. Een deel van de sociaal werkers is nu bijvoorbeeld in dienst bij de gemeente, een ander deel maakt zich misschien elke paar jaar zorgen over de vraag of de eigen organisatie de aanbesteding voor het sociaal werk wel behoud. En met deze organisatorische veranderingen, zijn er ook nieuwe functies, of nieuwe namen voor al bestaande functies, ontstaan.

Welke vragen heb jij?

De grote vraag is: wat is de impact van dit alles op de sociaal werker? Waar loop jij tegenaan in jouw werk? Wat gaat er goed en wat kan beter? Hoe ziet jouw dagelijkse werk eruit? Welke veranderingen heb jij meegemaakt in je werk en welk effect hebben die op jou, je collega’s en je cliënten? Wat doen al deze ontwikkelingen met de inhoud en positie van jouw beroep en met de positionering van het vak sociaal werker? Over deze vragen gaat Zorg+Welzijn hoofdredacteur Sophie van Hogendorp in de Zorg+Welzijn tv-studio op donderdag 3 december in gesprek met  Movisieadviseur Sonja Liefhebber en BPSW directeur Jan Willem Bruins. Heb jij vragen voor hen? Of wil je ze iets voorleggen waar jij tegenaan loopt in je werk? Laat dan uiterlijk woensdag 2 december een reactie achter onder dit artikel of mail naar sophie.vanhogendorp@bsl.nl. Het videogesprek, waarin zoveel mogelijk van jullie vragen en opmerkingen worden meegenomen, wordt in de week van 7 december gepubliceerd op de website van Zorg+Welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.