Bianca van der Neut maakt het verschil voor jongeren die op hun achttiende de jeugdzorg moeten verlaten en geen sociaal netwerk hebben. Zij heeft twee jaren geleden Kamers met Aandacht opgericht. Met dit initiatief koppelt Van der Neut particuliere kamerverhuurders aan jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. De verhuurder kijkt om naar de jongere en is er voor een steuntje in de rug. Dit initiatief is door de jury gekozen uit de drie genomineerde.. Bianca van der Neut ontving tijdens het Z+W congres Wijkteams uit handen van juryvoorzitter Janny Bakker-Klein de Zorg+Welzijn Award 2021.
Genomineerden
De winnaar van de Award was ‘zeker verrast’, vooral omdat de andere twee genomineerde projecten ook ‘heel goed zijn’. Naast Van der Neut was genomineerd Eva Geelen, initiatiefnemer van een online training “Meer contact” om eenzaamheid onder mensen terug te dringen. De derde genomineerde is ervaringsdeskundige Denise Bosma die het Praktijkhuis van Ixta Noa in Enschede runt, waar mensen met een sociale en psychische kwetsbaarheid een luisterend oor vinden.
Dakloos en schulden
‘Door Bianca ken ik nu echt heel lieve mensen’, zegt een van de jongeren van Kamers met Aandacht tijdens het presentatiefilmpje bij de uitreiking. ‘Veel jongeren die op hun achttiende uit de jeugdzorg stromen worden dakloos en komen in de schulden omdat er geen netwerk is dat hen kan opvangen’, zegt Award-winnaar Bianca van der Neut. ‘Die jongeren moeten ingebed worden in de maatschappij.’
Meer kamers
Hoe helpt deze Award het project Kamers met Aandacht? ‘Hoe meer aandacht dit project krijgt hoe meer mensen kamers aanmelden bij ons’, zegt Van der Neut. ‘Wij hebben gemeenten, woningcorporaties en hypotheekbanken nodig die kennis nemen van dit project zodat zij geen hindernissen opwerpen voor de verhuur van kamers voor deze groep jongeren.’ Want er zijn verschillende regels die onderhuur niet toestaan.
Activisme
Wat heb je als professional nodig om zo’n vernieuwend project tot stand te brengen? ‘Activisme’, zegt Bianca van der Neut, ‘de noodzaak om een oplossing te vinden als iets niet kan. Hoe kan het dan wel? Dat betekent dat je geen “nee” accepteert, maar op zoek gaat naar een manier waarop je het wél kunt regelen.’
Zelfredzaamheid
Jury-voorzitter Janny Bakker-Klein, voorzitter Raad van Bestuur van Movisie, vertelde bij de uitreiking van de Zorg+Welzijn Award dat het moeilijk kiezen was tussen de drie genomineerden. ‘Omdat alle drie de projecten de basisgedachte van sociaal werk als uitgangspunt nemen: versterking van de netwerken en van de zelfredzaamheid van mensen. Alle projecten zijn een toonbeeld van samenwerking tussen verschillende domeinen. Maar er moet er één winnen.’
De jury Zorg+Welzijn Award
De jury van de Zorg+Welzijn Award bestaat uit: Marieke Kleiboer, directeur Maatschappelijke Ontwikkeling op het ministerie van VWS. Jan Willem Bruins, directeur van de BPSW. Lex Staal, directeur van Sociaal Werk Nederland. Janny Bakker-Klein, voorzitter Raad van Bestuur van Movisie en Sophie van Hogendorp, hoofdredacteur Zorg+Welzijn.
Meer weten over Kamers met Aandacht>>
Onwijs trots op deze vrouw, die van een idee en bedrijf is gestart. En nu 2 jaar later al beloond is voor haar werk. Ga zo door, Bianca. Ik hoop nog vele jaren je mee te helpen met dit prachtige werk en nog vele jongere een nieuw “thuis” te mogen bieden.