Update onderhandelingen cao jeugdzorg
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor jeugdzorgmedewerkers zijn op een cruciaal punt aanbeland. Vakbonden FNV, CNV en FBZ zijn ontevreden over het eindbod waarmee brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland is gekomen. Grootste pijnpunt is het gebrek aan compensatie van de inflatie over 2023. Jeugdzorgprofessionals hebben in de huidige cao alleen op 1 januari van dit jaar 3 procent loonsverhoging gekregen. Vanwege de gestegen prijzen betekent dit een flink koopkrachtverlies. Dat moet volgens de bonden gecompenseerd worden met extra loon in de cao voor 2024. Zo willen de vakbonden een loonsverhoging van minimaal 10 procent. Jeugdzorg Nederland wil echter niet verder gaan dan 6,7 procent.
De vakbonden leggen het eindbod neer bij hun leden en zij bepalen of ze akkoord gaan met dit loon-eindbod. Als dat het geval is, moet er nog worden onderhandeld over werkdruk, vitaliteit en veiligheid. Is dit niet het geval, dan beraden de bonden zich op acties, zo kondigt FNV in dit persbericht aan.
Documentaire over dementie
Wat kunnen we van andere landen leren over het omgaan met dementie? Dat zocht humanitair activist Teun Toebes, die nu 3 jaar tussen mensen met dementie woont, uit. Hij maakte er een documentaire over: ‘Human Forever’. Toebes reisde met filmmaker Jonathan de Jong naar elf landen, van Denemarken naar Moldavië en Zuid-Korea tot de townships in Zuid-Afrika aan toe. Toebes hoopt dat ‘Human Forever’ belangrijke lessen oplevert om de zorg voor mensen met dementie anders in te richten.
Afgelopen week werd de documentaire vertoond op een top met G20-landen rondom dementie, maandag is de première in koninklijk theater Tuschinski in Amsterdam. Wanneer de film op televisie verschijnt, is nog niet bekend. Hier vind je wel alvast een preview.
Nieuwe leerstoel Social Work
Deze week is de benoeming van dr. Thomas Kampen ingegaan. Socioloog Kampen is aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht benoemd tot hoogleraar Social Work. Deze leerstoel is nieuw en uniek in Nederland. Kampen gaat zich richten op het bevorderen van onderzoek naar de gevolgen van de groeiende sociale ongelijkheid, toenemende polarisatie, en opkomende rechtvaardigheidskwesties. ‘Deze ontwikkelingen staan centraal omdat zij raken aan de kern van het sociaal werk: mensen helpen die het niet zelf redden en verschillen tussen mensen overbruggen. Ik ben blij met deze plek waar kennis kan samenkomen en dit belangrijke vakgebied zich verder kan ontwikkelen.’
Meer weten over Thomas Kampen? Lees dan dit interview. Let op: exclusief voor abonnees. Wil je het lezen, maar twijfel je nog om een abonnement te nemen? Ga dan voor een gratis proefabonnement van een week, dat vanzelf stopt. Je zit nergens aan vast en we vragen ook niet om je betaalgegevens.
Appeltjes van Oranje
Vadercentrum Adam in Den Haag, Stichting IK WIL uit Eindhoven en Ontmoetingswerkplaats De Jojo in Sassenheim zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de 21ste Appeltjes van Oranje. Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in de samenleving. De drie winnaars kregen een bronzen beeldje uit handen van Koningin Máxima en een geldbedrag van 25.000 euro.
Het Grote Appeltje, de belangrijkste prijs, ging naar De Jojo. Mensen komen daar samen rondom het repair café, de weggeefwinkel, het naaiatelier of de fietsenwerkplaats. Het is een buurtinitiatief waar door de vrijwilligers, de ongedwongen sfeer en de mix van activiteiten elke dag bruggen tussen mensen worden gebouwd.
Manifest voor het jongerenwerk
‘Laat alle kinderen meedoen’. Dat is de titel van het manifest dat Sociaal Werk Nederland vorige week heeft gelanceerd. Het manifest is bedoeld om de waarde van het kinder- en jongerenwerk onder de aandacht te brengen van beleidsmakers van gemeenten en de positie en financiering van het kinder- en jongerenwerk te versterken.
Probleemgedrag in bredere context
Het Nederlands Instituut voor Psychologen heeft samen met het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) en de PgD Psychologische expertise voor de ouderenzorg het boek ‘Gedragen, mensgericht samenwerken rondom dementie’ gelanceerd. In het boek delen zestien auteurs, allen met hun eigen ervaringen met mensen met dementie, hun kennis en inzichten over gedragsveranderingen bij mensen met dementie. Wat nu soms wordt ervaren als ‘probleemgedrag’ kan veelal voorkomen of beter aangepakt worden.
In het boek richten de auteurs zich op de mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking en wordt het probleemgedrag in een bredere context geplaatst. Meer weten? Hier kun je het boek bestellen.
Dakloosheid onder de loep
Tot slot nieuws over dakloosheid: er is op dit moment te weinig zicht op de omvang en de aard van dak- en thuislozen. Dat stellen het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht naar aanleiding van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS berekende dat begin 2022 er 26.600 dakloze mensen waren. Maar dit is een schatting, het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.
Om meer inzicht in de groep dak- en thuisloze mensen en hun verschillende leefsituaties te krijgen, gaan het Kansfonds en de HU met een nieuwe telling aan de slag: de ETHOS-telling. Daarin worden bijvoorbeeld ook kinderen, vrouwen, arbeidsmigranten en mensen zonder geldige verblijfspapieren meegenomen. Inmiddels hebben 55 gemeenten zich aangemeld om met de ETHOS-telling het probleem beter in kaart te krijgen. De huidige telling is volgens het Kansfonds ‘onvoldoende geschikt om passend beleid te maken’.