De Tweede Kamer paste de Wet langdurige zorg (Wlz) van staatssecretaris Van Rijn wel wat aan. De Kamer wilde dat zo’n 10.000 zwaar gehandicapte kinderen, die nu thuis wonen, komend jaar de zorg houden die ze nu hebben. In 2015 wordt uitgezocht of deze groep vanaf 2016 moet worden toegewezen aan “zorg” van de gemeente, aan de verzekeraars of dat ze onder de nieuwe Wlz vallen. De Tweede Kamer tekent verder aan dat mensen die nu zelf hun zorg gaan regelen, er niet op achteruit moeten gaan.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ziet 2015 als ‘jaar van de waarheid’. Prinsjesdag bracht geen nieuwe plannen of verassingen, stelt de VGN, maar de vereniging voorziet alsnog grote risico’s door de bezuinigingen. Lees meer>>
Wet langdurige zorg
Een meerderheid van de Tweede Kamer – VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en 50PLUS-Klein – stemde donderdag in met de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voor de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz). De zorg voor ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag hulp nodig hebben, wordt vanaf 1 januari 2015 anders georganiseerd. Uitgangspunt van de Wlz is dat zorg niet per se in een instelling gegeven hoeft te worden en dat mensen meer te zeggen krijgen over hun eigen zorg. De Wlz vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) waarvan in 2012 bijna 800.000 mensen gebruikmaakten.
Verzorgings- en verpleeghuis
De aangenomen Wet langdurige zorg (Wlz) garandeert de zorg voor de kwetsbaarste mensen. In de Wlz is ook geregeld dat in 2015 voor 280.000 mensen die veel zorg nodig hebben, er plaats is in een verzorgings- of verpleeghuis. Mensen die hun eigen zorg regelen, moeten afspraken maken over douchebeurten en ommetjes worden gemaakt met de verzorgenden. Staatssecretaris Van Rijn wilde dat soort rechten in de wet vastleggen, maar PvdA en D66 vinden dat mensen dat het beste zelf kunnen bepalen.
Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>
Geldt niet alleen voor kinderen met zware zorgvraag, maar ook volwassenen met een zware zorgvraag, die (beter) thuis verzorgd worden. Ook zij kunnen nu onder de WLZ gaan vallen en hoeven niet naar de WMO. Althans in 2015. Dus moet er in 2015 opnieuw een robbertje gevochten worden, want die kinderen en volwassenen hebben meestal een levenslange beperking die helaas nooit verdwijnt. Eind 2015 hebben ze dus die zware zorg nog steeds nodig.