Iedereen van 18 tot 65 jaar die naar Nederland wil en hiervoor een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) nodig heeft, moet het basisexamen inburgering afleggen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen van 21 jaar en ouder die willen trouwen met een Nederlander, of zich willen herenigen met familie in Nederland.
Begrijpend lezen
De eisen voor het basisexamen in het buitenland gaan per 1 april 2011 omhoog. Het niveau van de Toets Gesproken Nederlands gaat dan van A1 min naar A1. Ook komt er een uitbreiding van het examen met de nieuwe toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen (GBL). De toets Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS) blijft ongewijzigd.
Examengeld
Mensen die voor 1 april het basisexamen inburgering in het buitenland willen afleggen, wordt aangeraden zich zo snel mogelijk voor examen aan te melden en het examengeld over te maken. Het basisexamen inburgering kost 350 euro.
Consulaat
De uitslag van het basisexamen inburgering is een jaar geldig. Als iemand daar niet voor slaagt, kan Nederland de MVV afwijzen. Inburgeraars kunnen het basisexamen afleggen bij de Nederlandse ambassade of een Nederlands consulaat waar ze ook hun MVV-aanvraag indienen. Dat kan in het land van herkomst of het land waar de inburgeraar al langer dan drie maanden legaal verblijft.
Verenigde Staten
Sommige immigranten komen in aanmerking voor vrijstelling voor het basisexamen inburgeren. Inwoners uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven bijvoorbeeld geen inburgeringsexamen af te leggen. Ook immigranten met een ernstige handicap kunnen vrijgesteld worden van het basisexamen inburgering.
Telefonisch
Tot 1 april bestaat het basisexamen inburgering nog uit twee delen: kennis van de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving. Het examen wordt telefonisch afgenomen en duurt ongeveer 15 minuten per onderdeel. Per 1 april wordt de toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen toegevoegd aan het basisexamen inburgering. Deze toets geeft aan of een kandidaat het Nederlands ook kan lezen op niveau A1.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: www.rijksoverheid.nl/beeld: stock.xchng