Na de dood van de patiënt werd de kliniek voor onbepaalde tijd gesloten. De man stikte in een stuk brood. Daarvoor pleegde een vrouw zelfmoord in de gesloten afdeling. Een andere patiënte, die ook in een gesloten afdeling zat, ontsnapte.
Zorg geen prioriteit
Volgens de onderzoekers had kostenbesparing in de kliniek prioriteit, waardoor de aandacht voor de zorg tekort schoot. Zo werkten psychiaters en verpleegkundigen slecht samen, werd de toediening van medicatie niet consequent bijgehouden en liet de leefbaarheid in de isoleercellen te wensen over. Met signalen van de inspectie, het personeel en de cliëntenraad dat de kwaliteit van de zorg onvoldoende was, is vrijwel niets gedaan, aldus de onderzoekers.
Sfeer
Op de afdeling intensieve zorg was het veiligheidsniveau volgens de onderzoekers verlaagd. Onder werknemers hing een sfeer van ‘angst, onzekerheid, demotivatie en soms zelfs cynisme’, hoewel de verplegers hun best hebben gedaan zo goed mogelijke zorg te leveren. Onder cliënten was kans op verveling en agressie door een gebrek aan activiteiten.
Sluiting
Bestuursvoorzitter Jeroen Muller van Arkin, de overkoepelende organisatie voor geestelijke gezondheidszorg waar SPDC Oost onder valt, toonde zich niet verrast. ‘Hier is een ernstig managementprobleem aan het licht gekomen. De maatregel om de kliniek tijdelijk te sluiten was terecht.’
Maatregelen
Arkin komt met een pakket maatregelen om de zorgkwaliteit te verbeteren. De organisatie trekt daarvoor 5 miljoen euro uit. Met dat geld wil Arkin meer handen aan het bed, training en scholing voor management en verplegers en betere huisvesting. Ook moeten cliënten en hun familie meer bij de zorg betrokken worden.
Geen isoleercel meer
De zorgkoepel wil met deze maatregelen het aantal patiënten in isoleercellen binnen drie jaar reduceren tot nul. SPDC Oost blijft voorlopig dicht. Of de kliniek weer opengaat en wat voor zorginstelling er eventueel komt, maakt Arkin begin volgend jaar bekend. (ANP)