Armoede

Dak- en thuislozen

Commotie om woonbestemming oud ziekenhuis O, O, Den haag

‘O, o, Den Haag, mooie stad achter de duinen', zo gaat een bekend liedje. Het is echter verre van koek en ei in de hofstad. Dat bewijst de hevige commotie rond de voorgenomen opvang van 750 mensen in een voormalig ziekenhuis. Met name de komst van 440 asielzoekers veroorzaakt veel onrust.
Armoede

HET RUGZAKJE ‘Het heeft moeite gekost om overeind te blijven’

Na haar scheiding blijft Emine Ug˘ur (46) - beleidsadviseur armoede en schulden, en columnist bij Trouw - onverwacht achter met grote schulden. En hoewel ze als bijstandsconsulent die wereld al goed kende, weet ze sindsdien pas echt wat leven in armoede betekent.

Schuldenaanpak moet veel beter: dit zijn de nieuwe plannen

Voorkomen dat burgers met betalingsachterstanden verder in de knel raken. Daar wordt de komende jaren door het kabinet structureel 75 miljoen euro in geïnvesteerd. Wat zijn de plannen? Zorg+Welzijn praat je bij over de belangrijkste ontwikkelingen.
Armoede

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein weer voor jou op een rijtje gezet. Met deze week: Mandy Sleijpen krijgt een belangrijke prijs voor haar strijd tegen kindermishandeling, een integraal schuldenoverzicht is in de maak en meer geld voor vroegsignalering van schulden.
Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening bereikt jongeren vaak niet, hoe kan het beter?

Ruim één op de vier jongeren op het mbo heeft betalingsachterstanden. Dat kan hun toekomst flink in de war schoppen. Helpt het om jongerenwerkers in te zetten om dit te voorkomen? Remco van der Meij is gastdocent bij het project Nooit meer skeer. ‘Jongeren vinden niet snel dat ze een probleem hebben.' 
Team Aandacht bij de Pauluskerk in Rotterdam

Een dag meelopen in de Pauluskerk: een baken voor wie nergens anders terecht kan

‘Ik leer hier elke dag weer om zonder oordeel te zijn'. Maatschappelijk werker en verpleegkundige Anita Stigter (59) werkt als coördinator van Team Aandacht bij de bekende Pauluskerk in Rotterdam.
Armoede

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein weer voor jou op een rijtje gezet. Met deze week: transformatieplannen voor het sociaal domein financieren wordt makkelijker en de Week van de Palliatieve Zorg. Ook zijn er nieuwe cijfers bekendgemaakt van het aantal dakloze vrouwen en kinderen.
Zorgmijders

Betere hulp voor daklozen: ‘Ik ben uit het afvoerputje gehaald’

Oprechte aandacht, maar ook altijd alert. Dat karakteriseert de 22-jarige Fil van der Riet, die in het inloophuis Makom van De Regenboog Groep in hartje De Pijp werkt. ‘Niemand maalt hier om status of etiketjes.’
Professionalisering
Z+W maakt elke vrijdag het weekoverzicht met het laatste nieuws uit het sociaal domein.

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Deze week werd ‘Leefstijl in de ggz’ gepresenteerd. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl mentale klachten vermindert én het herstel bevordert. Daarnaast kun je dankzij AI ervaren hoe leven in armoede voelt.
Wet- en regelgeving
De schoolmaaltijden blijven gehandhaafd in 2025.

Schoolontbijt gered van de ondergang

Scholen kunnen volgend jaar doorgaan met het uitdelen van gratis schoolmaaltijden. Dat heeft het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag besloten. ‘Nodig alle leerlingen en ouders uit, niet alleen leerlingen in een kwetsbare situatie’, meldde Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut van het NJi eerder al in een oproep om de schoolmaaltijden te behouden.

Over armoede

Hoe help je jouw cliënt uit de armoede?

Ook in een rijk land als Nederland leven steeds meer mensen in armoede. Van alle Nederlanders leeft 6,2 procent, dat zijn iets meer dan 1 miljoen mensen, onder de armoedegrens. Van hen leven er 391.000 in langdurige, dat betekent minstens vier jaar, onder de lage inkomensgrens. in armoede. Dat is 2,5 procent van de bevolking. Wat kunnen professionals doen om mensen uit de armoede te krijgen?

Lees meer

Opvallend feit aan de armoede cijfers van Nederland is dat ruim een derde van de mensen die uit de armoede zijn gekomen, daar uiteindelijk weer in terugvallen. Uit onder zoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt namelijk dat van de mensen die in een bepaald jaar uit de armoede zijn geraakt,  bijna 20% een jaar later opnieuw in een armoede situatie leeft. Na vijf jaar is in totaal 40% in armoede teruggevallen.

Armoede: opgedeeld in groepen

Wie zijn de mensen die in armoede leven? Vaak zijn het mensen die behoren tot een zogenoemde kwetsbare groep. Het SCP benoemt acht van die groepen. De eerste groep bestaat uit kinderen in armoede. In 2018 leefden er ruim 264.000 minderjarige kinderen in een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Het aantal kinderen in een gezin dat al minstens vier jaar moest rondkomen van een laag inkomen is 103.000 duizend. Dit is zorgelijk omdat kinderen die opgroeien in armoede ook meer kans hebben later zelf in armoede te leven.

Het grootste risico op armoede

De tweede en derde groep bestaan uit eenoudergezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaanden jonger dan de AOW-leeftijd. Deze twee groepen lopen het grootste risico op armoede. Nederland telt bijna 534.000 eenoudergezinnen. Ruim de helft daarvan (54%) bestaat uit eenoudergezinnen met uitsluitend minderjarige kinderen. Veruit de meeste daarvan hebben een vrouw aan het hoofd. Het armoedepercentage in deze categorie is veel hoger (bijna 15%) dan in de categorie eenoudergezinnen met een man aan het hoofd (7%). Dit komt doordat alleenstaande moeders relatief vaak afhankelijk zijn van een uitkering. Het armoederisico onder 55- tot 65-jarigen vergeleken met andere leeftijdsgroepen is hoog en is gegroeid sinds 2015. De 55-plussers die hun baan zijn kwijtgeraakt, komen moeilijk weer aan het werk. De verhoging van de AOW-leeftijd verlengt bovendien de tijdsspanne van hun armoedeproblematiek. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS.

Armoede onder werkende armen

De vierde groep bestaat uit werkende armen. Dat zijn mensen die een betaalde baan hebben, maar te weinig verdienen om van rond te komen. Hoe beperkter de werkweek, hoe hoger de kans op armoede. Werkende armen vormen bijna een derde van de volwassenen in armoede. Na de bijna 220.000 werkende armen zijn de bijstandsgerechtigden de tweede grootste groep onder de arme volwassenen. In totaal ging het in 2017 om ongeveer 152.000 personen. Dit was bijna een kwart (23%) van de totale groep arme volwassenen. De kans dat bijstandsgerechtigden in armoede verkeren is groot: van alle bijstandsontvangers in Nederland is ruim een derde arm. Naast de werkende armen en de bijstandsgerechtigden zijn de pensioenontvangers de derde grote groep onder de arme volwassenen. In 2017 ging het om 105.000 mensen. Bijna 90% van deze mensen is langdurig arm. Dat het aandeel in deze groep niet of nauwelijks afneemt, komt ook doordat deze groep niet kan profiteren van economische groei.

Armoede bij mensen met een migratieachtergrond

Dan blijven er nog twee groepen over: arme mensen met een migratieachtergrond en mensen die onder bewindvoering staan vanwege schulden. Van alle arme volwassenen in 2017 had ongeveer de helft een migratieachtergrond. Niet-westerse migranten zijn vaker arm dan westerse migranten. Het armoederisico verschilt per land van herkomst. Bij mensen met een niet-westerse achtergrond hebben migranten uit vluchtelingenlanden het hoogste armoederisico. Het aantal mensen dat door schulden onder toezicht van een bewindvoerder kwam te staan is de afgelopen jaren fors gestegen. Waren er in 2013 nog ongeveer 35.000 mensen onder bewind vanwege schulden, in 2018 waren dat er al ruim 56.000. Een stijging van zo’n 60 procent.

Blijf op de hoogte over armoede

Sociaal werkers zijn in de meeste gevallen betrokken bij de ondersteuning en hulp aan mensen die in armoede dreigen te geraken of die al in de schuldhulpverlening zitten. Het is voor deze professionals ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de projecten, de beleidsregels en van de ontwikkelingen op het gebied van armoede en schuldhulpverlening. En niet te vergeten willen sociaal werkers graag lezen over nieuwe ideeën en opinies over methoden en werkwijzen. In dit dossier zet Zorg+Welzijn alles bij elkaar op het gebied van armoede. Bekijk hier het dossier over bestaanszekerheid.

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres

DELEN
Vorig artikelTransformatie
Volgend artikelDementie
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.