Multiproblematiek

Jeugdhulp

5 vragen over het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming: wat moet jij weten?

Om het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming is veel te doen. Het is een nieuwe koers om de jeugdbescherming in de toekomst te verbeteren, zodat gezinnen in onveilige situaties betere gezinsgerichte hulp krijgen. Waar staan ‘we’ in dit traject? En waarom is er nu een kink in de kabel gekomen? Zorg+Welzijn praat je bij en beantwoordt 5 belangrijke vragen.
Verward gedrag

SNEAKPREVIEW ‘Onbegrepen gedrag gebruiken als feedback’

Het is niet altijd eenvoudig goed te reageren op mensen met onbegrepen en zorgmijdend gedrag. Voor burgers en professionals in zorg en veiligheid is het vaak zoeken hoe ze hen kunnen helpen. Wat kun je als professional beter doen en hoe voorkom je dat een situatie escaleert?

Je cliënt weer opgepakt: hoeveel kansen kun je geven?

Het uitdelen van kansen: als sociaal werker doe je niet anders. Een cliënt opnieuw de regie over zijn financiën geven na een schuldentraject, het vertrouwen hebben dat een zorgmijder dit keer wel de deur opendoet of het voordeel van de twijfel geven aan die ene cliënt met een verslaving die nu echt zegt te gaan stoppen met blowen. Zijn de kansen ooit op?
Jeugdhulp
Programmamaker Nicolaas Veul met rugtas met knuffel vanwege documantaireserie.

Kijktip: Een valse start – 100 dagen in de jeugd- en gezinshulp

In de eerste aflevering van 'Een valse start' werkt Nicolaas Veul als stagiair mee binnen de jeugd- en gezinszorg. De gesloten jeugdzorg heeft de afgelopen jaren een negatieve reputatie opgebouwd. Verhalen over isoleercellen, fysieke dwang en opgelopen trauma’s duiken overal op. Redacteur Mandy bekijkt aflevering 1 en krijgt een inkijkje in de ópen jeugdzorg, waar het er - volgens de medewerkers - warmer aan toegaat.
Professionalisering

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Explosie in Den Haag mogelijk aanslag op ex-partner, rechter verbiedt staking apotheken en gemeenten zijn ruim 3 miljard extra kwijt aan kosten voor het sociaal domein. Deze thema's vallen deze week op in het nieuws voor sociaal werkers. Er speelt natuurlijk nog meer, je leest het in ons nieuwsoverzicht.
Jeugdhulp

Oudervereniging Balans luidt de noodklok: minstens 70.000 kinderen zitten thuis zonder passend onderwijs

Nederland telt minstens 70.000 thuiszittende kinderen. Zij gaan gaan maanden - soms jaren - niet naar school. Dat blijkt uit een rapport van Oudervereniging Balans. Wat gebeurt er met deze groep schooluitvallers?
Multiproblematiek
Schrijfster Patric Gagne schreef een boek over sociopaten.

De 11 kenmerken van een sociopaat, volgens een sociopaat

Sociaal onverantwoordelijk, impulsief en meedogenloos: het zijn kenmerken van een sociopaat - oftewel iemand met een dissociale persoonlijkheidsstructuur. Een diagnose is er lang niet altijd. Hoe herken je zo'n cliënt? Klinisch psycholoog Patric Gagne heeft een sociopathische stoornis en schreef er een boek over. 
Multiproblematiek

THEMA Feiten & Cijfers

De woningnood raakt niet alleen de woningzoekenden zelf, maar heeft ook grote gevolgen voor het werk van sociaal werkers. Hoe zien de cijfers er eigenlijk uit met betrekking tot dit onderwerp? De antwoorden op deze vraag geven we hier.
Multiproblematiek
Sandhia Samsoedien © Annemarijne Bax

SPOTLIGHT ‘Mijn werk voelt als een warm bad’

Sandhia Samsoedien werkt nu drie jaar bij Reclassering Nederland in Rotterdam. Zij kon in eerste instantie moeilijk haar draai vinden in werken in het gedwongen kader. Na een burn-out vorig jaar is dit 180 graden gedraaid: ‘Waar ik mezelf over vijf jaar zie? Hier!'
Multiproblematiek

‘Slecht slapen is vaak een gedragsprobleem’

Niet inslapen. Piekeren. Heel vroeg wakker worden. Overdag ontzettend moe zijn. Sociaal werkers krijgen regelmatig van cliënten te horen dat ze slecht slapen. Huisarts Bart van Pinxteren legt in dit verhaal uit dat slapeloosheid in de meeste gevallen een gedragsprobleem is, en je kun er wat aan doen.

Over multiproblematiek

Hoe help je mensen of gezinnen met complexe en meervoudige problemen?

Naar schatting is in drie tot vijf procent van alle gezinnen in Nederland sprake van meervoudige en complexe multiproblematiek. Het gaat om 75.000 tot 116.000 gezinnen. Werken met deze gezinnen vergt een integrale aanpak – en dat is eenvoudiger gezegd dan gerealiseerd.

Lees meer

Hulpverleners zitten soms met de handen in het haar. Hebben ze een cliënt net bijgestaan met het ene complexe probleem, dient het volgende zich alweer aan. Naar schatting kampt tussen de één en vier procent van de Nederlandse huishoudens met meervoudige en complexe multiproblematiek op diverse leefgebieden, volgens Christine Kuiper, adviseur sociale innovatie bij Movisie. Dit kost niet alleen de samenleving veel geld, zo’n drie tot tien miljard euro per jaar, maar veroorzaakt ook veel leed bij mensen die het treft.

Meerdere leefgebieden multiproblematiek

Er is sprake van multiproblematiek als huishoudens op meerdere leefgebieden problemen hebben. Vrijwel altijd spelen financiële problemen. Vaak ook opvoedvraagstukken, huisvestings- en relatieproblemen, verminderde gezondheid, werkloosheid en problemen met justitie.

Ontbrekende samenhang multiproblematiek

Christine Kuiper: ‘Professionals in de zorg, jeugdzorg, het onderwijs, het sociaal domein en veiligheid doen erg hun best om mensen met multiproblemen bij te staan maar houden zich uiteindelijk allemaal bezig met slechts een klein stukje van het hele vraagstuk. Niemand van hen heeft goed overzicht over wat er precies speelt op alle leefgebieden. De samenhang in aanpak ontbreekt vaak. Dat maakt goede hulpverlening lastig. De domeinen welzijn en veiligheid hebben bovendien ieder hun eigen dynamiek en wettelijke kaders en spreken niet altijd elkaars taal.’

Preventie en vroegsignalering bij multiproblematiek

Hoe kun je deze huishoudens als professional dan zo goed mogelijk begeleiden? Kuiper: ‘Dat vraagt goede kennis van de problemen die zich kunnen voordoen op divers leefgebieden, van eventuele ziektebeelden en van de sociale kaart. Je moet ook weten wie en welke instantie je voor wat kan inschakelen. Als je al weet naar wie je moet verwijzen, krijg je vaak weer te maken met wachtlijsten. Om goed je werk te kunnen doen ben je ook afhankelijk van hoe jouw organisatie jou steunt. Is er genoeg menskracht voorhanden? Heb je genoeg professionele ruimte om te doen wat nodig is? Werken jullie met voldoende en de juiste partners die je kunt inschakelen? Is het beleid van jouw organisatie en de gemeente zodanig dat je je gesteund weet in je werk? Vanuit Movisie zien we in de peilingen die we periodiek houden dat wijkteams door een hoge werkdruk slecht toekomen aan preventie en vroegsignalering. Terwijl problemen voorkomen zowel prettiger is voor de mensen die het betreft en maatschappelijke kosten bespaart.’

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres