Participatie

Participatie

Dit mbo jeugdteam pakt grensoverschrijdend gedrag en polarisatie succesvol aan

Uit de Grote Raadpleging die Movisie eind 2024 hield, bleek dat het overgrote deel van de sociaal werkers polarisatie en grensoverschrijdend gedrag ziet. Ze willen daar graag iets aan doen, maar het ontbreekt vaak aan tijd en kennis. Twee sociaal werkers van het mbo jeugdteam Amsterdam vertellen hoe zij toch kans zien om er iets aan te doen.
Participatie
Photo by Aastik Maurya on Unsplash

Kleine stappen, grote impact: zo versterk jij de veerkracht van je cliënt

Een vrouw die in de bijstand zit en een onverwachte rekening binnenkrijgt. Een mantelzorger die zelf óók met gezondheidsklachten te maken heeft. Zoals het spreekwoord luidt: een ongeluk komt zelden alleen. Welke simpele dingen kun jij als hulpverlener toepassen om de veerkracht van je cliënten te versterken?
Participatie
Halima is bij Brave Burgerzz op haar plek. ‘Ik zat echt in een isolement. Ik heb de afgelopen jaren heel veel gesolliciteerd maar werd altijd afgewezen.' Foto: Bas Losekoot

Je verleden boeit niet bij Brave Burgerzz: ‘Hier krijg ik de kans om te groeien’

Wat het verleden is van zijn crew maakt Chris Manuel niets uit. Of ze nu jaren thuis hebben gezeten of ’s avonds terug de bak ingaan, als ze maar goed meedraaien in de keuken van Brave Burgerzz. Waar een tweede kans om draait laat hij zien in deze meeloopreportage.
Participatie

Leander Sachs is slechtziend en zet dit in als kracht: ‘Je moet buiten het boekje denken’ 

Leander Sachs (30) is 14 jaar oud als zijn zicht binnen 3 maanden van 100 naar 5% achteruitgaat. Hij zet alles op alles om zijn leven te kunnen blijven leiden zoals ieder ander. Hij rondt een opleiding tot persoonlijk begeleider af en werkt al 10 jaar met mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Dat ging goed, tot hij op een dag in een burn-out belandt en besluit het roer om te gooien.
Wmo

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een Wmo-indicatie

Stel je voor: jouw cliënt raakt slecht ter been en heeft een traplift nodig. Om dit te realiseren ga je naar een Wmo-loket in jouw gemeente om een indicatie aan te vragen. Hoe kun je dit het beste doen? Een medewerker van Het Sociaal Wijkteam in de Zaanstreek deelt informatie die onmisbaar is bij het doen van een aanvraag. 
Dagbesteding

Mariëlle is een lichtend voorbeeld van kruisbestuiving tussen ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Ze gaat even naast een oudere dame in een rolstoel zitten, haalt een kopje thee voor een andere bewoner. De 38-jarige Mariëlle geniet van haar nieuwe rol als assistent woonhulp bij Woonzorgcentrum De Bijnkershoek. ‘Niemand heeft het hier over mijn beperking.’ Een bijzondere kruisbestuiving tussen ouderen- en gehandicaptenzorg in Utrecht.
Wijkteam
Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons.

Wijkinitiatief helpt gezinnen ontzorgen met gratis opvang op zondag

Zet een sociaal werker én kinderopvangondernemer met een groot hart in een kansrijke wijk midden in Almere en je hebt de ingrediënten voor een bijzonder, maatschappelijk initiatief. Resida Loggen opent eens per maand – gratis – de deuren van haar bso Bloei Met Ons, voor ouders die geen sociaal vangnet hebben.
Participatie

In dit taalcafé verdwijnt schaamte als sneeuw voor de zon

In het taalhuis van de Bibliotheek Veghel kunnen laaggeletterden en anderstaligen hun Nederlands oefenen. Sociaal werker Paula van Hout en bibliothecaris Jay Plaat willen laaggeletterdheid terugdringen en ervoor zorgen dat nieuwkomers zich thuis voelen. ‘De bieb is de huiskamer van Veghel.’
Professionalisering

Dossier woningnood: grote gevolgen voor jouw werk

Sociaal werkers komen steeds vaker in aanraking met cliënten die door de woningcrisis in de problemen zitten. Welke problemen spelen er? Wat kun je hierin als sociaal werker betekenen voor je cliënten? In dit dossier over woningnood geven we achtergronden en praktische tips.
Professionalisering

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Explosie in Den Haag mogelijk aanslag op ex-partner, rechter verbiedt staking apotheken en gemeenten zijn ruim 3 miljard extra kwijt aan kosten voor het sociaal domein. Deze thema's vallen deze week op in het nieuws voor sociaal werkers. Er speelt natuurlijk nog meer, je leest het in ons nieuwsoverzicht.

Over participatie

Wat is de Participatiewet?

Participatie: iedereen die kan werken, maar die het zonder ondersteuning niet redt op de arbeidsmarkt, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. Doel van deze wet is dat meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, werk vinden. In de Participatiewet wet zijn de voormalige Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en bijstand en de Wajong samengevoegd. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet.

Lees meer

Sinds de invoering van de Participatie wet op 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk om mensen die ondersteuning nodig hebben, aan de slag te participeren op de arbeidsmarkt. Om dit te kunnen realiseren, zijn er in de wet een aantal instrumenten opgenomen die gemeenten moeten helpen zoals loonkostensubsidie en beschut werk. Naast het bieden van ondersteuning die gericht is op arbeidsinschakeling, hebben gemeenten ook de taak om inwoners die onder de Participatie wet vallen, wanneer dat nodig blijkt, inkomensondersteuning te bieden. Gemeenten bepalen zelf welke inwoners voor welke vorm van ondersteuning in aanmerking komen.

Participatie subsidie

Om daadwerkelijk te zorgen dat mensen die ondersteuning nodig hebben in dienst genomen worden door een werkgever, kunnen gemeenten werkgevers een loonkostensubsidie verstrekken. Deze subsidie kan uitgekeerd worden als een werkgever iemand in dienst neemt die per uur niet volledig productief zijn en daardoor eigenlijk niet het wettelijk minimum loon kunnen verdienen.

Beschut werk en banenafspraak

Een ander onderdeel van de Participatie wet is de opbouw van beschut werk. Beschut werk is bedoeld voor mensen die zo veel begeleiding nodig hebben op hun werkplek (bijvoorbeeld door hun lichamelijke of psychische beperking) dat het niet realistisch is om van een reguliere werkgever te verwachten dat hij hen in dienst neemt. Daarom is er vanuit het rijk budget beschikbaar gesteld om in totaal 30.000 beschutte werkplekken te realiseren. Dit gaat echter nog niet zo voorspoedig als gehoopt. Zo was er in 2015 bijvoorbeeld budget om 1600 plekken te realiseren, uiteindelijk zijn dat er maar 44 geworden. De Tweede Kamer heeft daarom vastgesteld dat gemeenten vanaf 1 januari 2017 verplicht zijn om beschut werk aan te gaan bieden. Binnen vijf jaar moeten de plekken die in 2015 en 2016 niet gerealiseerd werden, alsnog beschikbaar komen. Het totaal van 30.000 plekken moet in 2048 gehaald zijn.

Banenafspraak participatie

En dan is er nog de banenafspraak participatie. In 2013 is, in het sociaal akkoord, afgesproken dat werkgevers voor 2026 stapsgewijs 100.000 extra banen creëren voor mensen met een ziekte of een handicap. De overheid creëert daar bovenop ook 25.000 banen. Deze banenafspraak staat los van het bieden van beschut werk. Wanneer de doelstellingen van de banenafspraak niet gehaald worden, kan er een dwingend quotum afgesproken worden. Dat quotum houdt in dat op termijn elke werkgever met 25 en meer werknemers een formele verplichting krijgt arbeidsplaatsen open te stellen aan mensen met een arbeidsbeperking en moet betalen voor niet vervulde plekken.

Tegenprestatie en basisinkomen

Naast regels, subsidiemogelijkheden en afspraken voor en met werkgevers, zijn er in de Particpatiewet ook verplichtingen opgenomen voor burgers. Eén van die verplichtingen is de tegenprestatie naar vermogen. Dit betekent dat gemeenten inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen, kunnen verplichten hier een tegenprestatie voor te leveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplicht uitvoeren van vrijwilligerswerk. De enige voorwaarden die het rijk stelt aan de tegenprestatie, is dat de tegenprestatie het re-integratiebeleid niet mag doorkruisen en dat er geen tegenprestatie gevraagd mag worden van alleenstaande ouders die de volledige zorg hebben voor één of meer kinderen tot vijf jaar.

Participatie en het basisinkomen

Om na te gaan of mensen met een bijstandsuitkering sneller uitstromen naar werk en daardoor dus minder (lang) afhankelijk zijn van een uitkering, wordt er nu in verschillende gemeenten getest of een basisinkomen zou werken. Er zijn hiervoor verschillende experimenten in gang. Vanuit het rijk wordt een experiment gesubsidieerd. In dit experiment mogen bijstandsgerechtigden deelnemen op vrijwillige basis en worden ze ingedeeld in drie groepen: een ontheffings-, een intensiverings- en een vrijlatingsgroep. Op die manier kunnen gemeenten testen hoe gedrag van bijstandsgerechtigden verandert naarmate ze meer of minder verplichtingen krijgen en wel of geen geld mogen bijverdienen naast hun uitkering. Een aantal gemeenten, zoals Terneuzen en Zwolle, die dit experiment te ingewikkeld vinden, ontwikkelen zelf experimenten waarbij de regeldrang minder hoog is.

Uitgelicht congres

Cultuursensitieve Zorg Congres