Informele zorg

Informele zorg
Photo by Logan Weaver on Unsplash.

Respijtzorg geeft mantelzorgers dikverdiende adempauze

Lang niet alle mantelzorgers zijn bekend met de ondersteuning die ze kunnen krijgen. Juist voor overbelaste mantelzorgers kan respijtzorg, waarbij de zorg voor een naaste tijdelijk wordt overgenomen, een uitkomst zijn. Welke vormen van respijtzorg zijn er? Zorg+Welzijn maakte een handig overzicht.
Participatie
Photo by Aastik Maurya on Unsplash

Kleine stappen, grote impact: zo versterk jij de veerkracht van je cliënt

Een vrouw die in de bijstand zit en een onverwachte rekening binnenkrijgt. Een mantelzorger die zelf óók met gezondheidsklachten te maken heeft. Zoals het spreekwoord luidt: een ongeluk komt zelden alleen. Welke simpele dingen kun jij als hulpverlener toepassen om de veerkracht van je cliënten te versterken?
Informele zorg

Met deze tips loodsen buren en tantes je cliënt door woelige wateren

Het informele netwerk is vaak heel waardevol. En zeker in complexe casussen kunnen buren, ooms en tantes een grote steun zijn, zowel voor jou als voor je cliënt. Hoe werk je succesvol samen? Onderzoekers Anja Holwerda en Loraine Visscher geven tips. 
Informele zorg
Casemanager spreekt met mantelzorgers over demente vader.

Dilemma: wat als mantelzorgers jou opeisen?

Natuurlijk is een goede relatie met de naasten van je cliënt heel waardevol. Maar wat als familieleden van de cliënt druk op jou uitoefenen en onrealistische verwachtingen hebben? Hoe geef je duidelijk je grenzen aan, zonder de vertrouwensrelatie met mantelzorgers te beschadigen?
Integraal werken

Welzijnsproblemen in Zuid-Limburg zijn hardnekkig, maar deze aanpak kan negatieve trends doorbreken

Als voormalige mijnstreek kampt Zuid-Limburg met relatief veel gezondheids- en maatschappelijke problemen. Met het Knooppunt Kansrijke Start proberen gemeenten achterstanden tegen te gaan. Ouders en professionals bedenken samen hoe ze gezinsproblemen kunnen voorkomen.
Informele zorg

Met familiegesprekken voorkom je overbelasting van mantelzorgers

Wie zijn er betrokken bij de zorgsituatie? En hoe kunnen deze mensen samen goede zorg bieden en deze zo lang mogelijk volhouden in goede harmonie met elkaar? Dat is het uitgangspunt van Familiezorg. Met familiegesprekken kun je overbelasting van mantelzorgers en disfunctioneren van families voorkomen, legt lector Marie Louise Luttik uit.
Jeugdhulp
In Flevoland zoeken 124 kinderen een pleeggezin. Foto: Triade Vitree.

Tekort aan pleegouders loopt op; daar verandert opkomst van deeltijdpleegzorg weinig aan

Het tekort aan pleegouders loopt steeds verder op. Wel is steeds vaker sprake van deeltijdpleegzorg. Die opkomst is te verklaren: zo wordt binnen de jeugdzorg steeds kritischer gekeken naar uithuisplaatsingen. We zetten belangrijke ontwikkelingen met de start van de Week van de Pleegzorg voor je op een rijtje.
Participatie
Aan bewoners van Sint Jacob wordt gevraagd aan welke welzijnsactiviteiten behoefte is. vrijwilligerswerk ouderenzorg

Efficiënter helpen: deze technologie geeft vrijwilligers meer tijd voor ouderen

Het welzijnswerk in de ouderenzorg ligt voor een belangrijk deel in handen van vrijwilligers. Wat betekent dat voor het beleid dat je als maatschappelijke organisatie voert? En hoe richt je dat met technologie slim in? Melanie IJzelenberg, Shanna Bakker en Marjet van der Huls delen namens zorgorganisatie Sint Jacob hun visie: ‘Welzijn is van ons allemaal.’

Over informele zorg

Het belang van informele zorg

Mantelzorgers, vrijwilligers, burenhulp, lotgenotencontact, zelfhulp, actief burgerschap: er zijn vele vormen van informele zorg – en dus onbetaalde – en ondersteuning. Samen met professionals houden deze informele zorgverleners het Nederlandse zorgstelsel draaiende.

Lees meer

Ons land scoort internationaal gezien hoog als het gaat om informele zorg, zegt onderzoeker Marianne Potting, al is het nooit genoeg. ‘Dat zit ‘m niet in de bereidheid onder Nederlanders om zich in te zetten, maar omdat de toenemende vraag om zorg en ondersteuning veel groter is dan het aanbod. Dat heeft onder andere te maken met het bezuinigen op professionals. De indicatie om een professional in te zetten, wordt steeds zwaarder. Bovendien verandert de visie: je hebt niet altijd professionals nodig voor de beste ondersteuning. Soms is het prettiger om te praten met iemand uit je eigen omgeving die je vertrouwt, zoals je buurvrouw.’

Samenwerken voor informele zorg

Om zo goed mogelijk zorg en ondersteuning te kunnen geven, moeten informele zorgverleners en professionals samenwerken. Hoe doe je dat het beste? Herken en erken elkaars unieke bijdrage, zegt Potting. Daarmee begint het. ‘Dat is een voorwaarde tot samenwerking. Je hebt elkaar nodig, omdat je allebei een unieke en belangrijke rol inneemt in het leven en welzijn van de cliënt.’ Verder moeten organisaties beseffen dat professionals niet automatisch op de juiste manier met vrijwilligers omgaan, hoe goed ze ook zijn in hun werk. ‘Werken met cliënten is niet hetzelfde als werken met vrijwilligers. Dat laatste verloopt niet vanzelfsprekend probleemloos. Professionals zouden daarin begeleiding moeten krijgen.’

Curriculum aanpassen informele zorg

Potting ziet hiervoor zeker oplossingen. ‘Hoe je vrijwilligers aanstuurt, kunnen we opnemen in het curriculum. Bestaande professionals kunnen we bijscholen. Daarnaast is het verstandig om te erkennen dat “omgaan met en aansturen van vrijwilligers” een competentie is. Die vaardigheid zie ik bijvoorbeeld bijna nooit genoemd in vacatures.’

Waardering binnen informele zorg

Ten slotte zouden organisaties het vrijwilligersbeleid kunnen aanpassen. Goed omgaan met vrijwilligers betekent volgens Potting meer dan de vrijwilliger verzekeren en hem een kerstpakket geven. ‘Organisaties moeten bedenken welke kennis over cliënten ze wel of niet met vrijwilligers delen en hoe ze vrijwilligers betrekken bij incidenten. En als een vrijwilliger na jarenlange zorg vertrekt, rondt het traject dan goed af. Waardering is echt superbelangrijk.’